Edvard Munchs søsken

Edvard Munch hadde fire søsken; Johanne Sophie, Peter Andreas, Laura Cathrine og Inger Marie. Bildet som Edvard malte av Sophie på hennes dødsleie som 15-åring markerer hans kunstneriske gjennombrudd.

Johanne Sophie ble født på By gård i Løten 7. september 1862, og var den eldste i søskenflokken. Hun ble døpt i Løten kirke 28. oktober 1862. Faddere for Sophie var familiens gode venner fra Løten og Elverum; Martinius Hansen Hjermstad (fargeren som hjalp familien å finne bolig i Løten), fru Christine Munthe, pastor Christian Gløersen og Fridtjof Buch, samt tante Karen Bjøstad.

Sophies andaktsbok ble gitt til vennene i Løten
"Det syke barn" viser Edvard Munchs storesøster Sophie på dødsleiet, bare 15 år gammel.
«Det syke barn» viser Edvard Munchs storesøster Sophie på dødsleiet, bare 15 år gammel.

Sophie var også glad i å tegne og faktisk var det hun som i barndommen ble regnet som det største kunstneriske talentet av søsknene. Edvard ble sterkt preget da Sophie døde av tuberkulose i 1877, og 9 år senere malte han bildet «Det syke barn» som viser hennes sykeleie. Munch skrev senere at dette var hans gjennombrudd, og at det meste av hans senere arbeider fikk sin fødsel i dette bildet.

Sterkt medtatt besøker far Christian vennene på Engelaug etter at Sophie gikk bort. I takknemlighet over hvor godt han blir behandlet der gir han husfruen Ingeborg Thingstad Sophies andaktsbok i gave.

Til Løten med lillebror

Edvard hadde et nært forhold til sin to år yngre bror Peter Andreas, kalt Andreas. De to delte rom og de var sammen på sommerferie i Løten i 1875. Andreas blir lege som sin far. Han gifter seg med Johanne Kinck i 1895, men dør dessverre senene samme år, før fødselen til datteren Andrea Sofie Munch. Det er denne grenen av familien (Munch-Ellingsen) som har etterkommer.

Mor Laura med sine 5 barn. Til venstre for moren står Sophie, til høyre Edvard. Foran fra venstre sitter Petter Andreas, til høyre Laura og på fanget sitter Inger Marie.
Mor Laura med sine 5 barn. Til venstre for moren står Sophie, til høyre Edvard. Foran fra venstre sitter Petter Andreas, til høyre Laura og på fanget sitter Inger Marie.
Psykiske sykdom og kunst

Søsteren Laura Cathrine, oppkalt etter moren, blir født i 1867.  Hun sliter mye med psykiske problemer og er i periode innlagt på Gaustad asyl og Kristiania kommunale asyl. Hun beskrives som arvelig sinnssyk og prøver å ta livet sitt. Hun har også perioder med opphold på gårder for å bli frisk. Hun dør i 1926.

Yngste søster, Inger Marie, blir født i 1868. Også hun var kunstner, i tillegg til at hun var en dyktig amatørfotograf og pianolærer på Nordstrand i Oslo. Hun dør av tuberkulose i 1952.