Nytt Munch-syngespill med premiere til våren

Tor Karseth er straks ferdig med å skrive sitt tredje syngespill om Edvard Munch og Løten. Denne gangen gir han liv til personene Munch tegnet i Løten sommeren 1882. Noen av dem er kjente, og de ukjente har Tor nå diktet både navn og historie til.

Click here if you want this page in English

– I syngespillet, som foreløpig heter «Edvard på Engelaug» ønsker jeg å gi oppmerksomhet til de 30-talls tegningene som Munch lagde da han var i Løten som 18-åring. Disse tegningene er svært viktige i Munchs kunstnerskap, og i formidlingen av Munch og Løten. Jeg tipper Edvard tegnet så flittig for å ha noe å vise frem til tante Karen i Oslo slik at hun kunne se at sommerferien i Løten ikke bare hadde vært tull og tøys, sier Tor.

Barnepiken Oline Fløtholen
«Kone med barn», tegnet av Edvard Munch i Løten i 1882. Modellen var barnepiken hans i Løten, Oline Fløtholen.

Skuespillerne må ligne

I en blå perm på bordet foran Tor ligger manuset som straks er ferdig. Tre akter med hele tolv nye sanger er ført i pennen. Foreløpig arbeidstittel er «Edvard på Engelaug», og jakten på de 13 skuespillerne er nå i gang.

– I både «Mens Edvard tegner» og i «Edvard Munch og Bjarne Falk» har vi brukt lokale skuespillere, og det ønsker vi å gjøre denne gangen også. Nå må de imidlertid også ligne på menneskene som Munch portretterte da han var her som 18-åring. Det må være en viss fysiologisk likhet, humrer Tor.

Kjente og ukjente løtensokninger

Både Ole Thingstad og moren Ingeborg Thingstad, som bodde på Engelaug i 1882, er med i syngespillet. Jørgen og Oliane Engeloug på nabogården har også fått sine egne sanger, og Munchs barnepike; Oline Fløtholen, som giftet seg med svensken Ole Fløtholen, har fått sangen «Leva unionen». De navnløse portrettene, som «spillemannen», «piperøykeren», «høybæreren» og  «veversken» har også fått ekte navn. Blant annet har portrettene som Munch kalte «Ung gutt» og «Ung kvinne» (under) blitt til «Lars» og «Marta», med sangen «Søster og bror». Og det er ingen tilfeldighet.

– Portrettene viser en velkledd gutt og jente som er cirka like gamle som Munch var sommeren 1882. I Romedal fantes det på den tiden en velstående gard med et søskenpar på samme alder som Munch. Jeg har derfor oppkalt personene på disse portrettene etter dem, og diktet en historie om at de kom innom Engelaug en søndag i juni 1882, forklarer Tor.

Tor har gitt «Ung gutt» (Munch 1882) navnet «Lars».
Og «Ung kvinne» (Munch 1882) heter nå «Marta». Mon tro hvem de egentlig var?

Et vandrende Munch-leksikon

For å dikte historiene så reelle som mulig har Tor brukt utallige timer på å grave i lokale historiebøker, biografier, folketellinger og kirkebøker. Også slektsgranskere og Jernbanemuseet har bidratt med sin kunnskap, og Tor Karseth kan snart kalles et vandrende «Munch i Løten»-leksikon.

– Man blir jo helt bitt av basillen når man først begynner å grave, sier Tor som nå har gitt både navn og historier til de ukjente personene på Munch-tegningene under.

«Mann som bærer høy». Edvard Munch 1882.
«Kvinne ved vev», Edvard Munch 1882.
Fra Hedemarken, Spillemann, Edvard Munch 1882.

Syngespillet «Edvard på Engelaug» gir mye kunnskap om gårdshistorien til Munchs fødegård og til arbeidersamfunnet på Ådalsbruk. Det har også innslag av både frimodige frøkner og romantikk – for det er jo ingen hemmelighet at Munch lot seg begeistre av de pene pikene i området her.

– Det blir også én duett, og det er nok det nærmeste vi kommer en «power ballade» i denne sammenheng, ler Tor.

Premieredato er ennå ikke satt, men går alt etter planen vil stykket vises i februar.  

Vet du hvem de ukjente personene er?

– Dette syngespillet gleder jeg meg til å se! Jeg er utrolig imponert over Tor Karseths dypdykk ned i både Munch og lokalhistorien i Løten, og jeg får frysninger når jeg hører hva han har funnet ut om personene som Munch tegnet her i Løten, sier kultursjef Bente Hagen i Løten.

Kommunen har et stort ønske om å komme i kontakt med slektningene til de ukjente menneskene som Munch tegnet her sommeren 1882, og kultursjefen håper folk tar kontakt dersom de har grunn til å tro at de vet hvem de er.

– Kanskje har noen gamle fotografier av slektninger som ligner? Da håper jeg de tar kontakt, sier Bente.  

Her er en liten smakebit av én av de 13 nye sangene som Tor Karseth har diktet til det nye syngespillet «Edvard på Engelaug».