Slik inspirerte Løten Edvard Munch

Visste du at Alma Mater-dekorasjonen (over), som er et av Edvard Munchs mest kjente kunstverk, er inspirert av en skisse han tegnet i Løten? Tanken bak Camp Munch er at unge kunstnerspirer skal få oppleve Munchs barndomsparadis Løten, og utvikle sitt kunsttalent i bygda der Munch ble født.

Munchs kunstnerskap har flere referanser til tiden og opplevelsene i Løten. Her lot han seg inspirere av bygdefolket, innlandslyset og de bølgende linjene i det langstrakte kulturlandskapet.

Munch har selv uttalt at inspirasjonen til ”Alma Mater”-dekorasjonen var en skisse som han tegnet av barnepiken sin i Løten som 18-åring.  Hun het Oline Fløtholen, var fra Ådalsbruk og passet lille Edvard de 10 månedene han bodde på fødegården Engelaug Østre i Løten før familien flyttet til Oslo.

Les mer om Alma Mater-dekorasjonen

”Alma Mater var ikke blitt slik hvis jeg ikke hadde gjort en tegning i 18-årsalderen av en kone med barnet på Hedemarken ved mitt fødested med samme holdning og stil. Jeg har tegningen”.

Kilde: Et Munch-notat i liten grå bok ifølge Ragna Stang, «Edvard Munch Mennesket og Kunstneren», s. 306.

Løtens Alma Mater-statue

I lekeparken midt i Løten sentrum avduket vi høsten 2020 en vakker statue som er inspirert av av Oline Fløteholen og Alma Mater-bildet.

Trykk her for å se lekeplassen, som er inspirert av Edvard Munchs maleri «Solen», og flere bilder av statuen.