Løten fargelegges i Munch-farger

Seks bygg i Løten sentrum er allerede malt i Munch-farger, og flere står for tur. Prosjektet «Sett farge på sentrum» har fått nasjonal omtale i Fargerike sitt kundemagasin, og Løtens Munch-palett er å en del av Fargerike sin fargeportefølje.

Click here if you want this page in English

Mona Lisa, Eufrat, Trines frisørsalong, Dalby-bygget, Meierigata 2 med Løten bakeri og Tren Løten er nå malt i knallrøde, gule og grønne Munch-farger. Snart skal også flere bygg få fargerike vegger, i både blå og oransje.    

– Mange av kundene våre har sagt at Mona Lisa-bygget ble så mye freshere og innbydende med nye farger. Flere legger nok også merke til oss nå for vi har fått flere kunder etter at vi malte bygget gult og rødt utvendig, og kjøpte nye møbler inne, sier Bilal Akcau, som driver restauranten Mona Lisa i Løten sentrum.

Mona Lisa før

Mona Lisa etter
Trines frisørsalong før
Trines frisørsalong etter
Eufrat gatekjøkken før
Eufrat gatekjøkken etter
Tren Løten før
Tren Løten etter

Marianne Heimdal-Sjølie hos Løten bakeri sier seg enig.

– Mange er veldig positive til at bygget i Meierigata 2 er blitt Munch-grønt (under). Selv var jeg litt skeptisk da jeg så fargekombinasjonen, men nå som jeg har vendt meg til den, så synes jeg den er fin. Løten sentrum har jo gått fra å være et grått og kjedelig sted til å få mange nye blikkfang, og Løten bakeri er bare blitt «det grønne bygget overfor Kiwi», sier Marianne.   

25 Munch-farger

«Sett farge på sentrum»-prosjektet startet med et møte mellom Løten kommune og Fargerike Hamar, som møtte ideen med stor entusiasme, og tilbød både kyndig hjelp og rabatert pris på maling. I tillegg satte Fargerike Hamar Løten kommune i kontakt med kreativ leder i Fargerike, Tale O. Henningsen (bildet), som senere utviklet «Munch-paletten», bestående av 25 farger inspirert av Munchs malerier.

– Det er utrolig moro å se hvordan gårdeierne i Løten har engasjert seg i prosjektet. De ønsker virkelig å bidra til å skape et spennende sentrum som skiller seg ut – og det er jo både sporty, vågalt og veldig raust! Prosjektet er blitt mottatt med stor entusiasme, sier Tale.

Løten kommune har i samarbeid med Fargerike utviklet denne Munch-paletten, som består av 25 farger hentet fra Edvard Munchs malerier under.

Det er også Tale som foreslår fargekombinasjonene på de ulike byggene i Løten sentrum.

– Jeg jobber tett sammen med gårdeierne for å finne en god fargekombinasjon, og som regel lander vi på forslag nummer to. Jeg trodde flere ville ønske seg blåtoner, men foreløpig har det vært mye gult, rødt og grønt, sier Tale.

Høsten 2021 ble «Sett farge på sentrum»-prosjektet omtalt i Fargerike-magasinet som når ut til hele 350 000 husstander. I forbindelse med åpningen av Munchmuseet 22. oktober lanserte også Fargerike «Munch-paletten» som en del av sin portefølje, så nå kan Munch-fargene blandes i alle Fargerike-butikkene i hele landet. Fargerike vil også både blogge og skrive om prosjektet på sine nettsider.

– Munch vil få mye oppmerksomhet fremover, og Løten sentrum med sine Munch-farger blir utvilsomt et unikt sted å besøke, sier Tale før hun legger til;

– Farger er så viktig fordi de gir energi og skaper identitet.   

Setter Løten på kartet

«Sett farge på sentrum»-prosjektet ble satt i gang etter ønske om et penere sentrum i forbindelse med den nye sentrumsplanen. Håpet er også at prosjektet vil bidra til å sette Løten på kartet som Munchs fødested. Fra før av har Løten fem Munch-inspirerte street arts, samt en Munch-lekeplass inspirert av Edvard Munch sitt «Solen»-maleri.

– Vi er veldig glade for tilbakemeldingene vi har fått fra løtensokningene. Både i sosiale medier og direkte til oss i kommunen skryter innbyggerne av at det er blitt så fint i sentrum. Politikerne er også veldig fornøyde og bevilget nylig ekstra penger slik at det blir mulig å male et par bygg til, sier kultursjef Bente Hagen før hun legger til:

– Farger gjør oss glade, og det er så fint å se et grått tettsted som Løten forvandle seg til en fargerik oase –  helt i Munchs ånd.