Se nytt Munch-syngespill på Ridabu

«Edvard Munch og Bjarne Falk»

– oppfølgeren til «Mens Edvard tegner»

Skuespillere: Espen Austdal Bergh (f.v.), Elizabeth Arneberg Bjørkheim, Tore Kartomten, Tyra Wien, Stine Berg, Olav Leite, Margrete Hjemli, Dorte Nilssen, Anne Utter og Kristoffer Arneberg Novak. FOTO: Trude Ånnevik

Tor Karseth har laget en oppfølger til det populære syngespillet «Mens Edvard tegner». Premieren er 23. juni med tre forestillinger frem til søndag 28. juni. Billetter bestilles på mail eller telefon.

Da Karseth skrev «Mens Edvard tegner» til 150-årsjubileet i 2013 ble han overrasket over hvor stor påvirkning Hedmarken – og spesielt Løten – faktisk har hatt på Edvard Munchs kunst og liv generelt.

– I tillegg til at Edvard ble født i Løten var han jo tilbake på sommerferie her både som 11- og 18-åring. Han beholdt kontakten med sin gode Løten-venn Ole Thingstad hele livet, og Munch kom jo også tilbake som gammel. Da jeg skrev «Mens Edvard tegner» gikk det opp for meg hvor stor innflytelse hans opplevelser, bekjentskaper fra Hamar og Løten-området, og hans livslange forhold til området faktisk har hatt på Munch. I brevene han skrev hjem fra oppholdene sine her virker han så befriende normal, vanlig og høflig – helt fri fra sine psykiske lidelser, sier Karseth (under).

«Mens Edvard tegner» (2013) handlet om hans sommerferie på Engelaug på Ådalsbruk i 1875. Det nye syngespillet, «Edvard Munch og Bjarne Falk» er et dypdykk inn i det gode vennskapet mellom Edvard Munch og studiekompisen Bjarne Falk fra Hamar, og det skildrer deres opplevelser i Vang og Hamar sommeren 1882.

Bjarne Falk
«To menn, Bjarne Falck» tegnet av Edvard i 1881

– Bjarne var døv, så de kommuniserte jo på en spesiell måte. Da Munch var her på sommeropphold som 18-åring vet vi at han og Bjarne spilte krokket på Finsal. De var også i Vang kirke, så jeg synes derfor at Ridabu skole er et fint sted å sette opp syngespillet. Edvard lot seg også begeistre av Falk sine vakre søstre, sier Karseth.

Bjarne Falk og Edvard Munch studerte sammen på Den Kongelige Tegneskole i Kristiania. De var altså kunstnere begge to, og syngespillet handler om deres tidlige liv og karriere.

– Edvard og Bjarnes liv er ganske så identiske. De reiste mye rundt og ingen av dem stiftet familie. Mens den ene endte opp som en av verdens mest kjente kunstnere er det få som kjenner til Bjarne, sier Karseth.

Det er Åse Krogsruds bok «Munchs første strek» og Munchs egne brev som har gitt Karseth kunnskap om Munchs sommeropphold her som 18-åring.

Forestillingen varer i én time og amfiet på Ridabu skole har plass til cirka 50 person når alle smittevernhensyn er tatt. Her er det bare å bestille billett for å sikre seg en plass. Se mail og mobilnummer i plakaten over.

PS: 16. og 17. august skal «Mens Edvard tegner» settes opp igjen på Klevfos Industrimuseum. Karseth håper også at begge syngespillene kan settes opp i anledning Edvard Munchs bursdag 12. desember.

Skuespiller Kristoffer Arneberg Novak (t.h.) spilte Edvard Munch som 11-åring i «Mens Edvard tegner» fra 2013. Nå er han blitt 18 år og spiller 18 år gamle Munch i «Edvard Munch og Bjarne Falk». Til venstre: Espen Austdal Bergh. Foto: Trude Ånnevik