Syngespillet «Edvard Munch og Bjarne Falk»

Syngespillet «Edvard Munch og Bjarne Falk», oppfølgeren til populære «Mens Edvard tegner, spilles i Løten kino på Munchs 157-årsdag 12. desember. Fra venstre er skuespillerne Espen Austdal Bergh, Elizabeth Arneberg Bjørkheim, Tore Kartomten, Tyra Wien, Stine Berg, Olav Leite, Margrete Hjemli, Dorte Nilssen, Anne Utter og Kristoffer Arneberg Novak. FOTO: Trude Ånnevik

12. desember 2020 feires Edvard Munchs 157-årsdag med oppsetning av Tor Karseths syngespill «Edvard Munch og Bjarne Falk» i Løten kino. På grunn av smittevernhensyn legges det kun ut 80 billetter, og alle som blir med på bursdagsfeiringen får en nydelig «Munchbolle» etter forestillingen.

Syngespillet «Edvard Munch og Bjarne Falk» er oppfølgeren til populære «Mens Edvard tegner, og det ble vist for første gang utendørs på Ridabu skole i juni, til svært gode kritikker. For å markere at det er 157 år siden kanskje verdens mest kjente kunstner ble født på gården Engelaug Østre i Løten, settes nå syngespillet opp i Løten kino på Munchs bursdag lørdag 12. desember.

Når og hvor: Lørdag 12. desember 2020 kl. 16:00 i Løten kino

Pris: 200 kr per billett, kjøpes her på Klevfos.no  (varighet 75 minutter)

Hvem: Regissør Tor Karseth, lokale skuespillere og Ole Gjøstøl på piano.

Løten betydde mye for Munch

Da Karseth (bildet under) skrev «Mens Edvard tegner» til 150-årsjubileet i 2013 ble han overrasket over hvor stor påvirkning Hedmarken – og spesielt Løten – faktisk har hatt på Edvard Munchs kunst og liv generelt.

– I tillegg til at Edvard ble født i Løten var han jo tilbake på sommerferie her både som 11- og 18-åring. Han beholdt kontakten med sin gode Løten-venn Ole Thingstad hele livet, og Munch kom jo også tilbake som gammel. Da jeg skrev «Mens Edvard tegner» gikk det opp for meg hvor stor innflytelse hans opplevelser, bekjentskaper fra Hamar og Løten-området, og hans livslange forhold til området faktisk har hatt på Munch. I brevene han skrev hjem fra oppholdene sine her virker han så befriende normal, vanlig og høflig – helt fri fra sine psykiske lidelser, sier Karseth (under).

Falk var Munchs døve venn

«Mens Edvard tegner» (2013) handlet om hans sommerferie på Engelaug på Ådalsbruk i 1875. Det nye syngespillet, «Edvard Munch og Bjarne Falk» er et dypdykk inn i det gode vennskapet mellom Edvard Munch og studiekompisen Bjarne Falk fra Hamar, og det skildrer deres opplevelser i Vang og Hamar sommeren 1882.

Bjarne Falk
«To menn, Bjarne Falck» tegnet av Edvard i 1881

– Bjarne var døv, så de kommuniserte jo på en spesiell måte. Da Munch var her på sommeropphold som 18-åring vet vi at han og Bjarne spilte krokket på Finsal. De var også i Vang kirke. Vi vet også at Edvard lot seg begeistre av Falk sine vakre søstre, sier Karseth.

Bjarne Falk og Edvard Munch studerte sammen på Den Kongelige Tegneskole i Kristiania. De var altså kunstnere begge to, og syngespillet handler om deres tidlige liv og karriere.

– Edvard og Bjarnes liv er ganske så identiske. De reiste mye rundt og ingen av dem stiftet familie. Mens den ene endte opp som en av verdens mest kjente kunstnere er det få som kjenner til Bjarne, sier Karseth.

Invitert hjem til Falk

Det er Åse Krogsruds bok «Munchs første strek» og Munchs egne brev som har gitt Karseth kunnskap om Munchs sommeropphold her som 18-åring. De to unge og glade kunststudentene reiste fra Kristiania til Hamar med toget 17. mai. Edvard Munch var nemlig invitert hjem til Bjarne Falk og han ble i tre uker.

– Å hente fram igjen kunnskap om Hamar-maleren Bjarne Falk er en viktig del av dette prosjektet. Samtidig er det et forsøk på å vise fram Edvard Munchs tilknytning til Løten, Hamar og Hedmarken, sier Karseth.

Forestillingen setter også fokus på kunsten i Vang kirke og likhetene mellom Mathias Stoltenberg og Bjarne Falk både når det gjelder bakgrunn, funksjonshemming og livssituasjon. »

PS: For å ivareta smittevernet best mulig selges det kun 80 billetter. Vi oppfordrer publikum til å holde avstand, sprite seg og bli hjemme dersom man er syke.

Skuespiller Kristoffer Arneberg Novak (t.h.) spilte Edvard Munch som 11-åring i «Mens Edvard tegner» fra 2013. Nå er han blitt 18 år og spiller 18 år gamle Munch i «Edvard Munch og Bjarne Falk». Til venstre: Espen Austdal Bergh. Foto: Trude Ånnevik